Risk Management is Sexy!

Een paar jaar geleden heb ik eens geschreven “ Contract Management is Sexy!”. En daar sta ik nog steeds achter maar ben er van overtuigd dat met de toevoeging van Risico Management het nog meer Sexy! is.

In 2015 hebben wij, VIER, vol enthousiasme ons boek “Inkoop en Risicomanagement, Ga mee in de verandering” gelanceerd. Hier hebben we meerdere presentaties over gegeven, maar wat nu?

We zijn aangestoken door het Riskmanagement vuurtje van kennis delen en modellen ontwikkelen met elkaar en zijn daar nog lang niet klaar mee.

Samen met VIER “Vereniging Inkoop en Risicomanagement”, een voortvloeisel vanuit Risico Management groep CPD, analyseren wij graag allerlei casussen op wat er mis is gegaan en hoe belangrijk de rol van Risk Management is.

Onze groep bestaat uit een zevental enthousiaste leden; Martien Vromans die in de meeste gevallen onze host en cateraar is, Rene Ruepert de aanstichter, John van der Puil, Jeroen Corts, Edwin Jacobs, Ton Weijers en ondergetekende Cécile van Velsen.

En nog steeds worden we uitgenodigd voor een presentatie of een verhaal. Zo kwamen we laatst bij IACCM “International Commercial Contract Management” Netwerk bijeenkomst op Schiphol terecht.

We hebben al ideeën voor een volgend boek “ Risk management ontmoet Contract Management” en door samen aan deze presentatie te werken viel het kwartje al snel. De een kan niet zonder de ander. In de volwassenheid van Contract Management hoort ook Risk Management. Wij worden er in ieder geval helemaal enthousiast van en zijn nu een nieuw model aan het ontwikkelen om deze twee aspecten met elkaar te koppelen.

Voor de presentatie hebben we gebruik gemaakt van een prachtige casus uitgewerkt door John. De beroemde val van het brugdek in Alphen aan de Rijn. De meeste mensen zullen deze wel herinneren hoe dat in 2015 tijdens een hete zomer gebeurde. Hoe kan zoiets gebeuren, wat is hier mis gegaan.

Een prachtige casus om je tanden in te zetten. Je kan hier ook op veel manieren naar kijken en analyseren.

In deze casus werden de inkoop-technische risico’s over het hoofd gezien, Psychologie bij risicobeheer.

Wat is hier de rol van de gemeente geweest? Is de gemeente verantwoordelijk of zelfs aansprakelijk voor het risicomanagement van haar opdrachtnemers en hoe zat het met het Contract Management van de contracten met de opdrachtnemers.

De leden van IACCM zijn er in ieder geval duidelijk over. De gemeente blijft altijd verantwoordelijk.

Dit geeft wel aan hoe belangrijk het is om de twee aspecten Risico Management en Contract Management aan elkaar te koppelen en hoe Sexy! dat is.