In vijf praktische stappen naar kwaliteit-, risico- en kostenbeheersing

Regelmatig kom ik bij organisaties waar na het afsluiten van een groot inkoopcontract de kosten na een jaar veel hoger zijn dan beraamd bij het afsluiten van het contract.

Dit komt vaak omdat medewerkers niet op de hoogte zijn van het contract of niet weten hoe het inkoopproces is ingeregeld. Dit is zonde want daardoor zie je ook dat er soms meerdere contracten voor dezelfde dienst of product worden afgesloten. Of dat het contract niet volledig benut wordt waardoor er weer voordelen zoals kortingsafspraken in verband met hoeveelheden niet gehaald worden of niet zijn bijgehouden.

Een onderzoek door IACCM heeft uitgewezen dat een organisatie hier door gemiddeld 9,15% aan besparing misloopt oftewel bijna 10 % meer uitgeeft, Wie wil dit nou? Als je dieper naar het onderzoek kijkt blijkt dat ruim 13% voor ICT contracten tot 40% voor o.a. facilitaire contracten te zijn. De vraag of een contractmanager een kostenpost op de begroting moet zijn is hier mee ruim beantwoord. Deze contractmanager verdient zichzelf vele malen terug. Iets wat een contract die zichzelf moet monitoren nooit gaat realiseren.

https://www.iaccm.com/members/library/?id=4909#top

Met mijn ruim 25 jaar aan ervaring binnen het inkoopwereldje heb ik hier een praktische vijf stappenplan voor ontwikkeld om tot kwaliteit, kosten- en risicobeheersing te komen. Heel simpel bestaan mijn stappen uit de volgende stappen:

1. Inventariseren en analyseren

2. Structuren en borgen

3. Categoriseren en implementeren

4. Monitoren en evalueren

5. Optimaliseren en Regie

Wil je meer weten, neem gerust contact op en binnenkort zal ik een ebook over mijn vijf stappen publiceren.

boek_cover_mockup_01