Transitie AWBZ en WMO naar gemeenten

Een nieuwe spannende tijd breekt er aan. In 2011 is er afgesproken dat er stukken zorg en welzijn uit het AWBZ pakket gehaald zullen en overgeheveld naar WMO omdat de kosten de pan uit rijzen.

Zorg is al enige tijd onbetaalbaar geworden en dat komt onder andere doordat er oneigenlijke zaken onder de AWBZ werden geschaard. Het is natuurlijk mooi om een gemeenschappelijk potje te hebben maar als er steeds meer mensen daar iets uit gaan halen raakt die op een gegeven moment leeg.

Voor mensen die gewend waren om vergoedingen te ontvangen vanuit de AWBZ is het wennen. Annemarie van Gaal ging daar laatst ook op in, in een van haar columns dat mensen zelf ook hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen en niet alleen maar afwachten tot je hulp krijgt. Het is goed dat er kritisch gekeken wordt naar waar geld aan uitgegeven wordt. Bijvoorbeeld als ik een fiets nodig heb, ga ik naar de winkel en koop er een. Deze kan net zo mooi of lelijk als wat ik eraan uit wil geven. Dat geldt ook als je een kinderwagen nodig hebt. Zo zou ik mij kunnen voorstellen dat een rollator of een simpele rolstoel best zelf aangeschaft zou kunnen worden. Vooral voor rolstoelen zijn de regels nogal uitgeschoten. Mijn schoonmoeder van 94 heeft omdat ze niet meer zo mobiel is een rolstoel gekregen waardoor haar scootmobiel over is. Nou dan breng je hem toch terug naar daar waar hij vandaan kwam. Maar daar willen ze hem niet. Hij is namelijk afgeschreven en daar zijn ze niet voor ingericht. Dit geloof je toch niet. Niemand wil de scootmobiel hebben. de gemeente niet, zorginstelling niet en ook de leverancier niet. Dat wordt Marktplaats want ik kan me niet voorstellen dat hier geen markt voor is. Wat een verspilling want zo goedkoop zijn deze scootmobiels niet. Zo is het ook jaren met rollators gegaan en met aangepaste fietsen.

Laatst was ik bij een zorgbijeenkomst die vanuit Nevi georganiseerd was, om over de impact te praten voor inkoop van deze diensten in verband met de transitie WMO naar de gemeenten. Bij heel veel gemeenten was nog helemaal niets gedaan terwijl het inkoopvolume voor zorg en welzijn boven de 50% van alle uitgaven van een gemeente gaan stijgen en het al vanaf 2011 bekend is dat deze tranisitie plaats gaat vinden. Het wordt zwaar onderschat en men is nog te druk met de verkiezingen terwijl volgend jaar de zorg overgaat.

Wat wel mooi was dat onder leiding van Jan Telgen er een zestal modellen zijn ontwikkeld. Deze modellen lopen van beleidsarme invoering WMO tot Regisseursmodel. Wat op viel was dat er niet over een samenwerkingsmodel werd gepraat. Want wat is logischer als je iets nieuws gaat oppakken, je dit met de experts bespreekt en gaat samenwerken. Men weet wat het budget of subsidie zal gaan worden of kan er in ieder geval op anticiperen. En ondertussen zo efficiënt mogelijk de samenwerking op elkaar afstemmen.

Voordat men hier mee kan beginnen moet er al veel werk binnen de gemeenten zijn gedaan m.b.t. beleid en kadernota.

Samen met een AWBZ WMO specialist, aanbestedingspecialist, inkoopmanager, verandermanager en contractmanagement hebben we een groep opgericht die zich richt op het adviseren en helpen bij AWBZ WMO vraagstukken bij gemeenten en zorginstellingen. Wij hebben onze kennis en ervaring gebundeld. Er is een hoop te doen en door er vanuit verschillende invalshoeken naar de problematiek te kijken genereer je meerwaarde voor de toekomst.