Maturity model Contract Management

Volwassenheidsmodel

 

In 2010 heb ik een onderzoek gedaan naar Contract Management. Tijdens dit onderzoek liep ik al snel tegen het feit aan dat er heel veel verschillende interpretaties zijn met betrekking tot Contract Management. Volwassenheid van een organisatie op het gebied van Contract Management speelt hierbij een grote rol. Bij IACCM heb ik certificaten gehaald op het gebied van Commercial Contract Management. Daarnaast was het boek van Gregory A. Garrett ” World Class Contracting” een grote inspiratiebron voor mij. De resultaten van mijn onderzoek heb ik verwerkt in een “Maturity Model CCM” waar ik later mijn “Vijf Stappenplan” verder uit hebt ontwikkeld. Mijn onderzoek was ook de basis voor mijn e-book “kostenbeheersing met Contract Management”.

Maturity Model Contract Management

Hieronder ziet u de vijf stappen naar volwassenheid in Contract Management. Dit proces wordt binnen IACCM Commercial Contract Management of Procurement genoemd. In Nederland staat Procurement vaak voor inkoop, en dat is een onderdeel van Contract Management / Procurement zoals bedoeld bij IACCM. Vandaar dat ik over Contract Management spreek om nog meer verwarring te voorkomen.

volwassenheid contract management
Maturity Model CCM

 

Quick Scan en Analyse

Voor de analyse van de Maturity Check heb ik een Quick Scan ontwikkelt. Uit de analyse ontstaat een IST situatie. Met de klant bepalen we dan de SOLL situatie waar de klant naar toe wilt groeien. Dit is dan de basis voor een op maat gemaakte Roadmap met plan van Aanpak voor het inrichten van Contract Management binnen zijn organisatie. Er zijn al een aantal opdrachten bij organisaties en gemeentes (ook voor WMO) geweest waarbij we op deze wijze Contract Management hebben ingericht. Het plan is overzichtelijk, gestructureerd en praktisch in te richten.

VIER – Vereniging Inkoop- en Risicomanagement

Daarnaast ben ik lid van VIER (Vereniging Inkoop- en Risicomanagement) en met VIER zijn we een boek aan het schrijven over ” Risicomanagement ontmoet Contractmanagement” . In onze vereniging zitten specialisten op allerlei gebieden binnen TCO, Inkoop, Contract en Risicomanagement uit zowel private als publieke sector. Wij vinden het leuk om ervaringen en kennis met elkaar te delen en deze te laten innoveren naar nieuwe ideeën.

Op onze site vind u ook een link om ons eerste boek “Inkoop en Risicomanagement” te bestellen, titel: ” Ga mee in de verandering”

Implementeer risicomanagement vanuit inkoop in uw organisatie